Saturday, 26 October 2013

Moist Chocolate Cupcake

100gm serbuk koko*
180gm gula pasir*
1 tin susu sejat*
200gm minyak masak*
250gm susu pekat manis*
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150gm tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Paper cup secukupnya

Cara:

- campurkan bahan yang bertanda * dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
- satukan telur yang telah di pukul tadi dengan bahan yang di masak, putar dengan kelajuan sederhana menggunakan mixer.
- campurkan bahan kering, tepung, soda bikarbonat dan baking powder ke dalam adunan tadi hingga sebati.
- setelah sebati, tapis adunan kek untuk mendapatkan tekstur yang halus dan benar-benar sebati (kalo tak tapis pun takpe..hehee..)
- panaskan oven dengan suhu 180c
- sediakan papercup dan tuang adunan separas 2/3 papercup atau sebanyak 27gm hingga 30gm untuk setiap papercup.
- adunan ini agak cair, jadi adalah lebih mudah jika kita menggunakan jug untuk menuang adunan ke dalam papercup.
- adunan ini menghasilkan sebanyak 50 cupcake bersaiz M.
- bakar selama 20 minit dengan suhu 180c bergantung pada oven masing-masing
- sejukkan dahulu sebelum di hias menggunakan cream buttercream atau chocolate ganache.
- kalo nak makan gitu pun sodappp..hihihii..

Cream Buttercream (tak muak)

Bahan:
500gm kreamwell
200gm icing sugar - di ayak

Cara:
- pukul kreamwell menggunakan mixer hingga kreamwell kembang sedikit, masuk icing sugar sikit demi sedikit hingga sebati dan cream agak kental sedikit.
- jika cream tadi kurang manis, boleh tambah icing sugar lagi, tetapi jika ada yang kurang gemar manis, boleh juga dikurangkan icing gula tadi ye..
- setelah icing sugar benar-benar sebati, cream ini sedia untuk digunakan..

No comments:

Post a Comment